Näst sista dagen i Tysklands huvudstad

Åter igen är en dag till ända.
Imorse åkte en pigg klass iväg till huset där Wannseekonferansen en gång ägde rum. Huset är idag ett museum där man får se bilder och dokument från konferensen. Detta är bara en av alla platser i Berlin där historian återupplevs. I huset fattades många drastiska beslut som gällde judefrågan.
På plats fick vi guidning av Gabby som jobbar som chef i husets bibliotek och kan museet utan och innan. Vi fick också träffa Jan Lewenhagen som är DN korrespondent i Berlin, han svarade på frågor och berättade lite om Tyskland som land.
Från Sp3b berättade Sofia och Victoria om Wannseekonferansen.

Efter Wannsee så åkte vi iväg till en lite aktuellare byggnad, nämligen Olympiastadion. Där hölls friidrotts-VM för någon vecka sedan. Vi gick runt på stadion men tyvärr så inträffade en liten olycka som inkluderade en plastflaska och en träskalle.
Oscar fick också sin tid i rampljuset och berättade för oss om OS 1936, då stadion var nybyggd och Hitler nyvald. Utanför så berättade även Philip och Jonas om den luftbro som fanns mellan Tyskland och Amerika.

Dagen avslutades med en sista shoppingtur på Kurfürstendamm. Där handlades det friskt för de sista slantarna som fanns i Sp3b:s fickor. Mats var snäll och skjutsade, men glömde tyvärr tre stycken vid restaurangen Vapiano.

Klockan halv sju så rullade bussen än en gång ner mot Berlins centrala delar där det blev avslutningsmiddag. Där fick vi kyckling och fläsk, och på det en god typisk tysk efterrätt. Mycket gott!

Imorgon kommer tyvärr inget inlägg då vi kommer att tillbringa hela kvällen och natten på ett stormande Östersjön. Men dessförinnan kommer vi bland annat att besöka koncentrationslägret Sachsenhausen.

Auf Wiederscen   


Klassen utanför Wannseekoneransen


Oscar berättar om Olympiastadion och OS 1936


Jan och Gabby svarar på frågor


Olympiastadion


Sofia och Victoria utanför Wannsee


Museet innuti wannseehuset


Alla gör en Usan Bolt


Philip och Jonka berättar om luftbron


Sofia, Elin, Victoria och Erika posar framför kameran


Kommentarer
Postat av: Seraph

Jag måste fråga, Elin, har du gått på Vallhovsskolan i Sandviken förut? :P Jag jobbade där för längesen, tror du gick typ i 4an eller 5an. :D Om det nu är du.



/ Uffe.

2009-09-11 @ 08:27:59
URL: http://www.metrobloggen.se/seraph

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0