Update från Berlin

Godkväll alla läsare!

Denna morgon började med en busstur till Gedenkenstätte des Deutschen Widerstands, GDW, där Josefine och Daria redogjorde för motståndet mot nazismen och Hitler. Ja, trots att den största delen av Tysklands befolkning stod på Adolf Hitlers sida, så fanns det även de som kritiserade nazismen, med allt vad det innebar. Efter redovisningen gick vi in på museet och fick oss en större inblick i vad det egentligen betydde att opponera mot Hitler och vilka konsekvenserna kunde bli. Här fanns allt från bilder och fakta till brev och förhörsprotokoll. Motståndet fanns i många olika former. Det fanns de som var engagerade, men även de som var mindre involverade. Det fanns de som ville men som inte vågade, och de som riskerade och handlade. Det fanns också de som fick sätta sitt eget liv till för någon annans skull.

Hur som helst, efter museibesöket fortsatte vi dagen med att lyssna på Hannah och Maria, som berättade om T4. För er som inte vet vad T4 är så är det en benämning på de avrättningar av mentalsjuka och handikappade och andra människor som inte bedömdes vara ”livsvärdiga”. Detta genomfördes i här Tyskland mellan 1939-1941. Massmorden kallades Aktion T4 efter adressen till Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiets huvudkontor i Berlin, Tiergartenstrasse 4. Det var på denna gata, Tiergartenstrasse 4, som Hannah och Maria delade med sig om T4 idag.

Mats, vår busschaufför, körde oss sedan vidare till fd. Östberlin där vi fick höra ytterligare ett par redovisningar. Sofia pratade om Mariakyrkan och Nikolaikyrkan. Annelie pratade om museiön och Berliner Dom. Vi fick även höra Gustav och Olle prata om judarna i moderna Tyskland. Sist men inte minst redogjorde Victoria för Schlossplatz.

Dagen avslutades med shopping och lunch.

Imorgon väntar avslutningsmiddagen, gud vad tiden går fort när man har roligt! På tal om avslut så ska även vi ta och få ett avslut på detta inlägg. Njut av bilderna.

 

 

Daria och Josefine berättar om motståndet...

 

Sophie Scholl - en av motståndarna.

 

Hannah och Maria delar med sig av T4.

Tiergartenstrasse 4.

Victoria posar inför kameran strax efter att ha berättat om Schlossplatz.

Sofia i talande stund.

Nikolaikyrkan.

Annelie =)

Hejdå!

 


Kommentarer
Postat av: Lena

Vilken intressant resa!!!!!

Jag vill också vara med!



Det ska bli superroligt att höra om allt när ni kommer hem!



Kram Lena

2009-09-09 @ 08:11:22
URL: http://www.nygards.bloggagratis.se
Postat av: Lisa

Ni verkar ha det bra därborta.Hoppas resten av resan blir bra och att ni kommer hem till Sverige allihopa(att ni inte tappar någon på vägen hem)Tack för fina rapporter och bilde föresten! Mvh / lisa

2009-09-09 @ 17:05:24
URL: http://utredningsfall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0